Sadece ekonomik ve siyasal alanda yapılan düzenlemelerle toplumun çağdaş toplumlar seviyesine yükselmesi imkânsızdı. Mustafa Kemal toplumsal alanda yapılacak inkılaplarla bu durumu çözmeye çalıştı.
Kılık Kıyafet İnkılabı
Türk inkılabı açısından kıyafetin çağdaşlaştırılması zihinsel modernleşmeyle ilişkili görülür. Bu hususta fesin yerine şapka getirildiği gibi memurlara ortak kıyafet giyme zorunluluğu getirildi. Mustafa Kemal bu konuda Türk kadınının dokunulmazlığını bilirdi. Bu yüzdendir ki onlarla ilgili bir yasa çıkartmamış sadece telkinlerde bulunmuştur.
Kadın Hakları
Türkiye’de kadınlara önce 1930’da belediye seçimlerine katılma, 1933’de Muhtar seçme ve seçilme, 1934’de de milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bunu takiben yapılan 1935 seçimlerinde 18 kadın milletvekili mecliste yer almıştır. Böylece Türk kadını Avrupa kadınlarına göre oldukça erken bir şekilde siyasal haklar elde etmiştir.
Soyadı Kanunu
Kişinin adının yanında baba adı ve doğum yeri yazılma uygulaması çağ dışı olması nedeniyle kaldırıldı ve 21 Haziran 1934 tarihinde soyadı konunu ile vatandaşlar herhangi bir ayrımcılık içermemek şartıyla soyadı alma hakkı verildi.
Miladi Takvimin Kabulü
26 Aralık 1925’te rumi takvim kaldırıldı ve 1 Ocak 1926 itibariyle miladi takvim kullanılmaya başlandı.
Yapılan Diğer İnkılaplar
Ölçü ve Tartı Sisteminin Değiştirilmesi
Genel Tatil Kanunu
Tekke, Zaviye ve Türbelerin kapatılması