TAKM: Türk Devletleri Ortak Ordusu

TAKM: ‘’Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’’ 25 Ocak 2013 günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın katılımıyla hayata geçirilmiştir.
TAKM : Avrasya Askeri Statü Kolluk Kuvvetleri, Teşkilata yönelik ilk çalışmalar 2013 yılında başlamış olmasına rağmen Mart 2014 ayı içinde Moğolistan’ın askerî statülerini kaybetmelerini gerekçe göstererek Mutabakat Muhtırasını imzalamaması nedeniyle imzalanan anlaşma geçersiz olmuş, kuruluş süreci yeniden başlatılmıştı. Daha önceki çalışmaların tamamında yer alan ancak teşkilatındaki yapısal değişiklik ve iç prosedürlerini yetiştiremedikleri için Mutabakat Muhtırasını imzalayamayan Kazakistan teşkilata yeniden müracaat etmişti. Böylece TAKM teşkilatının Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan arasında yeniden oluşturulması planlanmıştı.

TAKM Kurucuları
Teşkilat ismini kurucu üyeler olan Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın baş harflerinden alıyor.
Teşkilatın amblemi de zannedildiği gibi yeni belirlenmiş değil. Ocak 2013 yılında teşkilat kuruluş toplantıları için bir araya gelen üye ülkelerin üst düzey askeri komutanları bir toplantı düzenlemişti. Bu toplantıda kurucu üye olan ve dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’yi temsil eden dönemin Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu’ya teşkilatın ambleminde yer alan at figürü takdim edilmişti.
Teşkilat, amaçlarını ise şöyle açıklamıştır;
- Üyeler arasında karşılıklı bilgi ve tecrübe değişimini sağlamak,
- Vatandaşlarına insan odaklı çağdaş kolluk hizmeti vermek,
- Barışa hizmet etmek

TAKM Başkanı Türkiye
Bütün üyelerin oy birliği ile ilk dönem başkanlığı ve teşkilatın daimi sekreterliği görevi Türkiye’ye verildi. İlk dönem başkanlığını 2014 yılı Mayıs ayına kadar yürütecek olan Türkiye, bu görevini bir yıl sonra Kırgızistan’a devredecek.
Dönem Başkanı olan ülke tarafından muhafaza edilecek olan sembolik “at” heykeli, Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu’ya törenle teslim edildi.
Toplamda 2 milyon 800 bin askeri gücü bünyesinde bulunduran Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın kurulması dünya basınında da yer bulmuştur. Avrupa medyasında ‘Turan Ordusu kuruldu, Pan-Türkist rüyaları gerçekleştirme çabaları’ gibi başlıklar atılırken, Rus Medyası TAKM’ı, ‘Moğol Ordusunun geri dönüşü olarak nitelendirmiş ve ileride Tataristan’ın da birliğe katılmak istemesi durumunda bunun Rusya için sıkıntı doğurabileceğini ifade etmiştir.’ Bu endişeleri giderme gayretindeki ittifak da ‘hiçbir ülke ve kuruluşa karşı oluşturulmadığının’ kuruluş bildirgesinde ısrarla altını çizmiştir. Türk Dışişleri de esas amacın ‘jandarmalar arası işbirliği olduğunu’ vurgulamıştır. Böylece başta NATO olmak üzere diğer askeri ve siyasi ittifaklara alternatif olma tartışmaları ilk andan engellenmeye çalışılmıştır.