Savaş Sanatı – Sun Tzu
Savaş Sanatı M.Ö 400’lerde Çin’de yazıldığı kabul edilen, içinde savaşın temel prensiplerini ile savaşta zaferi getirecek yolları 13 maddede açıklayan ve tarihin gördüğü en değerli taktik-strateji eserlerinden biridir.
Savaş Sanatı kim tarafından yazıldığı ve ne zaman yazıldığı net olarak bilinmemektedir. Akademisyenler arasında bu konuda çeşitli görüş ayrılıkları vardır. Ağırlıklı olarak kabul gören görüş ise Savaş Sanatı’nın Tzu’nun eseri olduğudur.
Sun Tzu’nun Yetenekleri
Çin hükümdarlarından birisi Sun Tzu’nun yeteneklerini işitir ve onu huzuruna çağırır. Tzu’nun yeteneklerini test etmek isteyen Çin hükümdarı ondan sarayda bulunan soylulardan disiplinli bir ordu yaratmasını ister. Ancak bu iş göründüğü kadar kolay değildi. Çünkü saraydaki soyluları itaat altına almak kolay değildi. Görev zordu fakat Sun Tzu bunu için vardı. Saray soylularından en üst mertebede bulunan iki soylu, Tzu’nun emriyle idam edildi. Bundan sonra işler çok kolaylaştı. Soylular canlarını korumak için Tzu’nun emirlerini harfiyen yerine getirmeye başladılar.
Savaşı Kazanan General
Savaşı kazanan general savaştan önce kafasında birçok şeyi düşünen kişidir; savaşı kaybeden general ise savaştan sonra kafasında birçok şeyi düşünen kişidir.
Savaş Sanatı
Savaş Sanatı, günümüze kadar binlerde komutana kılavuzluk etmiştir. Öyle ki Napolyon’un bu eserden etkilenen ilk Batılı hükümdar olduğu görüşü hakimdir. Eserin yazılmasından birlerce yıl geçmiş olsa bile hala değerini ve önemini korumaktadır. Günümüzde ise verdiğimiz çeşitli savaşlarda başarılı olamak isteyenler için rehber niteliğinde bir kitaptır.