Panzerkampfwagen VI Tiger II – Königstiger: II. Dünya Savaşı’nın En Güçlü Tankı

II. DÜNYA SAVAŞI’NIN EN GÜÇLÜ TANKI: PANZERKAMPFWAGEN VI TIGER II – KÖNİGSTİGER

II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış Alman ağır tankıdır. ABD’li askerler “King Tiger” (Kral Kaplan), İngilizler “Royal Tiger” (Asil Kaplan) olarak hitap etti, Almanlar da Königstiger (Bengal Kaplanı) adını kullandılar. Königstiger, II. Dünya savaşının en etkili ve ölümcül tankıydı. Bu tankın en etkili özelliklerinden birisi Tiger I’in zırh kalanlığına ve Panther’in zırh eğimine aynı anda sahip olmasıydı. Yaklaşık 70 tonluk ağırlığına rağmen çok ataktı. Königstiger ( Tiger II) öyle ölümcül bir tanktı ki 3500 m den Amerikan yapımı M4 Sherman’ı ve Sovyet tanklarını  imha edebiliyordu. 1200 metreden ise her düşman tankını imha edebiliyordu. Orantısız bir güce sahipti. Ancak bu tanklardan yaklaşık 500 tane üretilebildi. Almanlar bu tankları büyük bir propaganda aracı olarak kullanmıştır.

Pzkpfw VI - Tiger II
Pzkpfw VI – Tiger II

V-12 Maybach HL 230 P30 700 beygir motorunu yani Panther tankıyla aynı motoru kullanıyordu. 860 litre yakıt deposuyla   90 km yol yapabiliyor .70 ton ağırlığındaydı ve 41 km/ h hıza ulaşabiliyordu. Komutan, sürücü, nişancı, yükleyici ve radyo/makinalı tüfekçi olarak 5 mürettebata sahipti. Araçta Krupp tarafından geliştirilen 8.8 cm KwK 43 L/71 top kullanıldı. Zırh delici merminin namlu çıkış hızı saniyede 1000 metreydi. 1.5 km ötedeki hedefin zırhını 150 mm ye kadar delebiliyordu.

Tank Topunun Zırh Delme Verileri

Top Ağırlığı Top Çıkış Hızı
10.2 kg. 1000 m / saniye
Mesafe Delebildiği Zırh Kalınlığı
100 m 202 mm
500 m 185 mm
1000 m 165 mm
1500 m 148 mm
2000 m 132 mm

 

Tank Topu
Tank Topu

Ağır zırhı ve uzun menzilli topu sayesinde döneminin tanklarına karşı çok üstündü. Savaş alanında Müttefik kuvvetlerinin Königstiger’ın önüne çıkaracak etkili bir tankı yoktu. Bu tanka karşı savunma savaşı vermek de neredeyse imkânsızdı. Tankın ön kısmındaki zırh kalınlığı 150 ile 180mm arasındaydı. Araç önden hiçbir şekilde hasar almıyordu. Tanka önden atılan atışlar tankın ön zırhından sekiyordu. Dönemin bütün anti-tank mermilerine dayanıklı şekilde yapılan ön zırhı vardı. Kalın ve eğimli zırhı çok yakın mesafeden gelen mermilere bile dayanabiliyordu.

Königstiger Ön Zırhının Aldığı Hasar

 

Gerçekten de savaş sırasınca Königstiger’ın ön zırhının tamamen delindiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Müttefikler Königstiger’ı ancak uçaklarla ya da çok yakın mesafelerden (300-500 metre civarı) yandan veya arkadan anti-tank silahlarıyla vurabiliyorlardı.

Königstiger Ön Zırhının Aldığı Hasar

Normandiya Çarpışmaları sırasında Tiger II Müttefik birliklerine karşı terör estirdi. Öyle ki sadece havacılık ya da savaş donanması bunu yapabilirdi. Tüm düelloların galibiydi ve önden vuruşlarla asla yok edilemedi. Sadece yakından ve yanlardan yapılan atışlar onu susturmayı başarabildi.

Königstiger Panzerkampfwagen VI Tiger II
Königstiger Panzerkampfwagen VI Tiger II

Kursk Savaşı’nda da bu tanklar Sovyetler’i oldukça zorladı. Tek bir Königstiger’ın tam 22 tane T 34 tankını imha etmesi de Königstiger’ın ne kadar ciddi ve ölümcül bir tank olduğunun en açık kanıtlarından biridir. 500 tank Doğu ve Batıdaki on binlerce Müttefik tankının karşısında nasıl olur da güçler dengesini değiştirebilir. Hitler Tiger II’ lerin kalitelerinin her türlü dezavantajın üstesinden gelebileceğine şiddetle inanıyordu. Tiger II’ leri hiçbir şey zapt edemezdi. 88 mm’lik topuyla herhangi bir müttefik tankını onların mesafelerinin yetemeyeceği uzaklıktan kolayca yok etme kapasitesine sahipti. Königstiger’lar tam destekle birlikte bir saldırıya öncülük etmek için mükemmellerdi. Königstiger’lar Ocak 1945’den Nisan 1945’e kadar yaklaşık 500 düşman tankını yok etmiştir. Sadece uygun savaş kayıpları göz önüne alındığında bu yok etme oranı Alman ordusundaki ve şimdiye kadar ki herhangi bir tanktan daha üstündür.

Königstiger Panzerkampfwagen VI Tiger II
Königstiger Panzerkampfwagen VI Tiger II

Königstiger’ların en büyük dezavantajı yakıta aç olmaları ve mekanik arızalarıydı. Tiger II tanklarının en çok kayıp verme sebepleri ise düşman tanklarının bu tankları imha etmesinden çok, mekanik arızalarının olması, sık sık bozulması ve bunların tamir edilememesi ve yakıt sıkıntısından dolayı mürettebat tarafından terk edilmesiydi.

Kurt Knispel

Kurt Knispel

Kurt Knispel (20 Eylül 1921 – 28 Nisan 1945) yükleyici, silahçı ve daha sonra tank komutanı olmuştur. II. Dünya Savaşı esnasında Otto Carius ve hatta Michael Wittmann’dan bile daha fazla tank imha ederek gelmiş geçmiş en fazla tank imha eden komutan ünvanına sahiptir. Kursk Savaşı kanatlarında savaştı. Doğu cephesine aktarılarak Tiger II tanklarıyla donatılmış birliklerle Normandiya’da savaştı. Bildirilen rapora göre Knispel, Tiger II tankı ile tek savaşta 24 düşman tankını imha etmiştir     

 

Kurt Knispel’in Tiger II’ si

503. Ağır Tank Birliği komutanı dünyaca ünlü en iyi tank ası olan Kurt Knispel, Doğu cephesinde Königstiger’lar ile 168 (bazı kaynaklara göre 200’ün üstünde) düşman tankını yok etmiştir.  Böyle büyük bir başarı göstermesine rağmen hiçbir zaman gerektiği gibi ödüllendirilmemiştir.

Michael Wittmann

Michael Wittmann , II. Dünya Savaşı döneminde bir tank komutanı. Müttefikler tarafından daha sonra dünya genelinde Kara Baron diye anılır. II. Dünya savaşının en başarılı ve en ünlü tank kumandanı olan Wittmann Doğu Cepehesi’ndeki büyük başarısından sonra kendisini Fransa’da bulacak ve İngiliz 7. Zırhlı tümenine bağlı keşif birliklerini neredeyse tek başına durduracaktı. Müttefikler Normandiya çıkarmasını emin bir şekilde devam ettiriyorlardı. Wittmann yaklaşık 15 dakika süren çarpışma sonucunda 12 tank, 2 anti-tank topu, 13 zırhlı taşıma aracı yok etmişti.

Michael Wittmann – Kara Baron

Königstiger’lar adeta Müttefiklerin korkulu rüyası olmuştu. Königstiger’ların Müttefikler adına korkulu bir rüya olmasının en önemli sembolü ise Almanlar’ın ünlü tank komutanlarından Michael Wittmann ve onun Tiger II’si idi. 

 

Amerikan Başçavuş Clyde d. Bronson’un Tiger II Tankıyla İlk Karşılaşması

Amerika’da tank eğitimi alırken bize söyledikleri Sherman tanklarının üstün tanklar olduğu, Alman tanklarının bununla başa çıkacak bir teknolojisi olmadığı söyleniyordu. Nihayet müfrezemize saldırı görevi verildi. 18 Sherman tankı tek sıra halinde giderken iki adet Alman tankı ile karşılaştık. Haftalardır heyecanla beklediğimiz an geldiği için sabırsızca saldırıya geçtik. Almanların bir tanesi yoluna devam etti, diğer tank ise yavaş yavaş bize doğru döndü ve hızla üstümüze doğru gelmeye başladı. Öyle ki 500 metre mesafeye kadar birliğimize yakındı. Öne geçmiş 12 Sherman tankımız ateş etti. 5 ya da 6 vuruşun ön tarafına isabet ettiğini gördüm ancak atışların hepsi ön zırhı sadece sıyırdı ve uzaklaştı. Alman tankının etrafını duman bulutları sardı. Duman bulutları dağıldığında Alman tankının hiçbir şey olmamış gibi sakince bize doğru nişan aldığını gördük ve ateş etmeye devam ettik. Alman Tankı’ndan gelen ilk mermi yanımdaki Sherman tankını parçalayıp geçti. Attığımız mermiler kendisini rahatsız bile etmiyordu. Günün sonunda 14 Sherman tankımız orada, 2 Sherman tankımız ise kaçarken 2-2,5 km öteden yine aynı Alman tankı tarafından avlandı. O günden sonra hemen her Amerikalı ‘da bir Alman tankı korkusu başladı. Her tankı King Tiger sanıyor ve istemeden korkuya kapılıyorduk. Şimdi bize eğitimdeyken söylenen yalanların hayatımıza nasıl mal olduğu aklıma geldikçe devletime sinirleniyorum eğer o gün King Tiger gibi bir tankımız olsaydı şu an hepimiz evimizde olurduk” – Başçavuş Clyde d. Bronson-1944.

II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar kullanıldı. Günümüzde çalışır tek Tiger II Tankı İngiltere Bovington Tank Müzesi’nde bulunmaktadır.

Königstiger – Bovington Müzesi

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir