İspanya Veraset Savaşları (1703-1713) ve Utrecht Antlaşması (1713)
Büyük bir miras bırakacak olan İspanyol Kralı II.Charles’ın ölmesi Avrupa’da savaşların fitilini ateşlemiştir. Dünya savaşı denebilecek ilk savaş olması ve dinin çok az rol oynaması bu savaşın dikkat çeken farklarıdır.
Miras üzerinde en büyük hak sahipleri II. Charles’ın kızlarıyla evli olan Fransa Kralı ve Habsburg İmparatoruydu. Ancak II. Charles kendinden beklenmeyecek kadar akıllıca bir vasiyet yazar. Buna göre İspanya toprakları parçalanmadan XIV. Louis’in torununa kalacak ama iki taht hiçbir zaman birleşmeyecek, Louis kabul etmezse aynı hak Habsburg imparatorunun oğluna verilecekti. Louis’in teklifi kabul etmesiyle Avrupa’daki güç dengesi yerle bir oldu.
Utrecht Antlaşması (1713)
Dengeleri yeniden eski haline getirmek için Fransa’ya karşı Avrupa devletlerinin katıldığı büyük ittifak kuruldu. Fransa’nın yenildiği İspanya Veraset Savaşlarında sonra 1713’te Utrecht Barışı imzalandı. Bu anlaşma oldukça mühim bir değere sahiptir. Çünkü modern dünya Westphalia’dan çok Utrecht ile kurulmuştur. Anlaşmayla Avrupa’daki sınırlar eski haline getirildi. Fransa’nın etkisi sınırlandırıldı. İngiltere yükselişe geçti. Daha önce de adı çok az duyulan iki küçük devlet, Savua ve Brandenburg, Avrupa’nın siyasal ufkunda yükselmeğe başladı. İki ülkelerin yöneticileri galip tarafa katılmış oldukları için, kral kabul edildiler. Bundan sonra birincisine Piyemonte, ikincisine ise Prusya denecekti.