Elektra Kompleksi (Elektra Karmaşası)

Elektra Kompleksi

Elektra Kompleksi Sigmund Freud’un psikanalitik teorilerinden biridir. Bu teoriye göre 3-5 yaş aralığın aralığındaki kız çocuklarının babaya karşı hissettiği yoğun sevginin sonucunda annesini kıskanması ve bu durumu saplantı halini getirmesine Elektra Kompleksi denir.

Her ne kadar doğruluğu tartışılsa da 3 yaşına ulaşan kız çocukları hayatlarındaki ilk erkek olan babalarına aşık olmaları ve bunun bir tezahürü olarak da anneyi düşman olarak görmeleri teoriyi destekleyen en önemli argüman niteliğindedir.

Bu süreçteki kız çocuklarının iyi yönetilmemesi ve yönlendirilememesi sonucu çocuğun mutsuz, içe kapanık, bağımlı, güvensizlik gibi kişilik özellikleri edinmesine yol açabilir.

Aynı zamanda bu süreçteki kız çocukları, babasının otoritesine ve gücünden etkilenir ve büyüdüğünde babası gibi otoriter, güçlü bir eş arayışı içine girer.

Sigmund Freud bu komplekse, Yunan mitolojisindeki ünlü Kumandan Agamemnon’dan esinlenerek Elektra ismini vermiştir.

Diğer taraftan ise bu kompleksin tersi olan yani erkek çocuğunun anneye ilgisi sonucunda babasının onu cezalandıracağını düşünmesine ise Oedipus Kompleksi denilmektedir.

Benzer İçerikler

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir