Çağdaş Dünya Tarihi Ders Notları

-Hayır Diyebilen Türkiye Adlı Kitabın İncelemesi

Kamran İnan, özellikle dışişlerindeki faaliyetleriyle tanınmış Türk devlet adamıdır. Hayır Diyebilen Türkiye adlı çalışmasında Türk devlet adamlarının yabancıların karşısındaki kompleks haline gelen ezikliğine sitem ederek yazmıştır. Türk diplomatlarının, hayır demeleri gereken yerlerde bile evet demelerini eleştirmiş. Kendi menfaatleri için ülkeleri menfaatlerinden nasıl vazgeçtiklerini anlatmıştır.

Eser, İshiha’nın Japon halkının duygularını dile getiren The Japon That Can Say No (Hayır Diyebilen Japonya) kitabının bir nevi Türkiye versiyonudur. Kitapta Batılılar önünde Japonların ne yapması gerektiği dile getirmiştir. Kamran İnan, Hayır Diyebilen Türkiye’nin bazı kısımlarında Japonya ve Türkiye’yi kıyaslayıp bizim açımızdan çarpıcı bilgilere yer vermiştir.

Kamran İnan

Japonya’nın öz kaynakların sınırlı, Kamran İnan, Hayır Diyebilen Türkiyeenerjisi dışarıya bağlı idi. Öyle ki 1950’lerde Japonya’daki milli gelir Türkiye’dekinin de gerisindeydi, Fakat küllerinden doğan Japonya bugün dünyanın en önemli güçleri arasına girmiştir. Türkiye ise bir türlü beklenen sıçramayı yapamamıştır. Bunun da çeşitli nedenleri vardır. En çarpıcı örnek Japonya’da şimdiye kadar yıllık iznin tamamını kullanmış memur ya da işçinin bulunmadığıdır. Türkiye’de ise insanlar nasıl daha fazla yatarım diye düşünmeyle meşguller.

Bir diğer çarpıcı örnekse şöyledir: “1968’de, bir toplantı için gittiğim İzlanda’da bana tahsis edilen otomobil şoförünün villa ve atları vardı.”

Yazarın da dediği gibi, “Her şey İnsanla başlar, insanla biter” (s: 30), “Yeni dünya şartlarına intibak edemeyenler kendi geleceklerinin kontrolünü kaybeder “(s: 52).

Benzer İçerikler

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir