Bilgi Nedir?

Bilgi nedir

Bilgi nedir? Bilginin tanımı konusunda çeşitli ve farklı görüşleri vardır. Günlük kullanımda çeşitli nesneler, olaylar, fikirler veya bir şeyler yapmanın yolları hakkında farkındalık veya aşinalık anlamına gelir.

“Deneyim veya eğitim yoluyla edinilen gerçekler, bilgiler ve beceriler; bir konunun teorik veya pratik anlayışı.”

Bilgiyi Kavramsallaştırma

Bildirime Dayalı Bilgi

Bir kişinin bilgiyi kendi sözleriyle hatırlayabildiği, tanıyabildiği veya ifade edebildiği bir bilgi türüdür. Örneğin, bir kişi bazı Türkiye’de bulunan şehirleri listeleyebilir, bir kelimeyi doğru bir şekilde heceleyebilir, bir şiiri veya hikayeyi hatırlayabilir ve okuyabilir vb.

Kavramlar ve İlkeler

Kavramsal bilgi, bir kişi bilginin nasıl organize edildiğini veya sınıflandırıldığını anladığında ortaya çıkar. Kavramlar ayrıca somut veya tanımlanmış kategorilere ayrılabilir. Somut bir kavramın örnekleri, yeni öğeleri renklerine, seslerine, kokularına vb. Göre sınıflandırma yeteneğini içerir. Öte yandan, tanımlanmış bir kavram, bir fikri sınıflandırmak için bir dizi özelliği kullanma yeteneğidir; örneğin bir şey “demokrasi” midir yoksa belirli bir “kimyasal türü” müdür?

Bilgi Felsefesi

Filozofların yüzyıllardır belirttiği gibi, işler oldukça hızlı bir şekilde karmaşıklaşıyor. Örneğin şu soruyu düşünün: Gerçek olan nedir? Masamdaki kola şişesi gerçek mi? Penceremin dışındaki ağaçlar gerçek mi? Pi sayısı ne olacak? Parmağımdaki hafif kesikten kaynaklanan acı ne olacak? Bu sorular üzerinde kafa yorarken, hemen bir şeyleri ilk etapta nasıl bilebilirim sorusuna yol açarlar. Biraz düşündüğümde, en azından bir dereceye kadar benim için gerçek olanın kısmen bir şeyleri nasıl bildiğime bağlı olduğu ortaya çıkıyor. Örneğin, algısal, bilişsel arka plan yapılarım, masamın üzerindeki Kola şişesini belirli bir şekilde deneyimlememe ve anlamama izin veriyor; farklı algısal veya bilişsel arka plan yapıları farklı bir gerçeklikle sonuçlanacaktır.

Bilgi felsefesindeki en eski ve en saygıdeğer geleneklerden biri, bilgiyi “haklı gerçek inanç” olarak nitelendirir. Bütün filozoflar, “haklı doğru inancın” aslında bilginin doğasını yeterince karakterize ettiği konusunda hemfikir olmasa da, en baskın kavram olarak kalır. Bu nedenle bilgi, belirsizliğin çözümü olarak düşünülebilir.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir