Balkan Savaşları

Birinci Balkan Savaşı
İtalya ile savaş durumu sürerken bu durumdan faydalanmak isteyen Balkan Devletleri Rumeli topraklarını paylaşmaya başladılar.(Abdülhamit döneminde bu devletler arasındaki anlaşmazlıklardan yararlanılırdı.) Bir savaş çıkacağını anlayan büyük devletler sınırların değişmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek Avusturya ve Rusya’yı uyardılar. İlk olarak 8 Ekim 1912 Karadağ ardından diğer balkan devletleri Osmanlıya savaş ilan ettiler. Osmanlı bu savaşa hazırlıksız yakalandığı için kötü sonuçlar alıyordu.
Avusturya ve Rusya’nın olası bir savaşını engellemek için Londra’da bir konferans düzenlendi buradaki ön anlaşmaya göre Osmanlı midye –Enes hattına çekiliyordur.
İkinci Balkan Savaşı
İkinci Balkan Harbinde Yunanistan, Sırbistan, Romanya Bulgaristan’a saldırdılar. Bulgarların tüm cephelerde yenildiğini gören Enver Paşa ordulara ileri emrini veriri ve başarılı bir taarruz yapılır. Böylelikle İstanbul Antlaşması ile Bulgarlardan Kırklareli’yi ve Edirne’yi geri almış oldu. Meriç iki ülke arasında sınır oldu. Bulgaristan’daki Türklerin yasal hakları garanti altına alınmıştır. Yunanistan ile imzalanan Atina anlaşmasına göre Girit Yunanistan’a bırakıldı. Adalar konusunda tam bir anlaşma sağlanamadan 1. Dünya savaşı çıktı.